Pogovori o branju – Suzana Tratnik

Suzana Tratnik, pisateljica, prevajalka in publicistka, je v slovensko književnost vstopila pred dvajsetimi leti z zbirko kratke proze Pod ničlo in nadaljevala kot uspešna pripovedovalka kratkih proznih besedil: Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice (2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010), Rezervat (2012) in Noben glas (2016). Objavila je dva romana (Ime mi je Damjan, 2001, in Tretji svet, 2007), besedila za otroke, monodramo, radijsko igro, zbirko esejev (Konec strpnosti, 2013) in strokovno besedilo o lezbičnem gibanju (Lezbični aktivizem po korakih, 2013). Je prejemnica nagrade Prešernovega sklada za literaturo (2007). Njene zbirke kratkih zgodb so pogosto prevajane v številne jezike. Sama je iz ameriške in britanske književnosti prevedla mnogo literarnih in strokovnih besedil.

V zbirki sedmih kratkih zgodb Noben glas pripoveduje o odraščajočem dekletu v manjšem mestu ter o odnosih med vrstniki ali odraslimi. Podobe iz otroštva se spreminjajo, spreobračajo iz zgodbe v zgodbo in prva spoznanja odraslosti dozorevajo, ko doživlja smrt bližnjih. Pripoved s tenkočutnostjo, včasih s humorjem in s posebno notranjo dinamiko prvinsko povezuje otroškost z odraslostjo, kar bralca vrača k prvim, temeljnim vprašanjem.

Z gostjo se bo pogovarjala slovenistka Jasna Čebron.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.