Pogovori o branju – Veronika Dintinjana

Pesnica in prevajalka Veronika Dintinjana (1977) je izdala dve pesniški zbirki: Rumeno gori grm forzicij (LUD Literatura, 2008) in V suhem doku (LUD Literatura, 2016). Prejela je nagrado za literarni prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu, bila je imenovana za najboljšo avtorico Festivala mlade literature leta 2002, šest let zatem je na mariborskem Pesniškem turnirju bila izbrana za vitezinjo poezije. Na zavihku njenega prvenca je pesnik Uroš Zupan, ki je opozoril na hkratno silovitost in nedolžnost avtoričine poezije, zapisal še: »V najboljših pesmih pride do alkimističnega, finega spoja med pazljivim ravnanjem z jezikom in tistim, kar naj bi pesmi v končni fazi bile sposobne ponuditi; večplastno vsebino, ki je nekakšen skupek asociacij, ki se spajajo v vedno znova izmuzljiv pomen.« V ospredju tokratnega Pogovora o branju bo pesničina druga knjiga, o kateri je literarna kritičarka Veronika Šoster v oddaji S knjižnega trga povedala: »V tem času je imela njena poezija čas, da zori, in to se kaže v izpiljeni knjigi, ki nam ne pusti zajeti zraka, ampak nas povleče pod gladino, nam razkaže ocean in nas šele čisto na koncu spusti iz svojega prijema. Pa še to ne popolnoma. Pomenska svetlost in mehkobnost prvenca se po dolgi plovbi še zdaleč ne razblini, a ženski subjekt se začne zavedati ostrejših robov sveta, nepremostljivih globin in neustavljivega odtekanja časa.«

Pogovor vodi slovenistka Jasna Čebron.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.