Jera Ivanc

Prevare

(po motivih igre Gl'ingannati anonimnega renesančnega avtorja, 1531)

Po motivih ene od zgodnejših renesančnih komedij Gl’ingannati (Prevarani) je nastala majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija, v kateri je ves čas v ospredju »kako«, torej način uprizarjanja. Sekstet radoživih komedijantov in ubranih pevcev se pred občinstvom po zgledu commedie dell’arte virtuozno preoblači in hipoma značajsko preoblikuje kar v štirinajst komedijskih vlog. Zaplet zgodbe, katere pravir gre iskati v Plavtovi komediji Dvojčki, je precej preprost: izgubljeni dvojček Fabrizio se znajde v Modeni ravno v trenutku, ko njegova dvojčica Lelia, preoblečena v fanta, in s tem na las podobna svojemu bratu, pobegne iz samostana, kamor jo je poslal oče, ki jo želi omožiti z bogatim vdovcem Gherardom. Lelia se kot paž zaposli pri meščanu Flamminiu in se vanj zaljubi, a on ljubi Gherardovo hčer Isabello. Ta pa se ogreje za njegovega paža – Lelio. Iz tega sledi kopica komičnih zapletov, za katere poleg zamenjav dvojčkov poskrbi tudi pisana paleta preostalih likov. Vse te povezuje ozračje renesančne prebujenosti telesa in vsakršnega čutnega hedonizma, ki ves čas v protagonistih spodmika temelje načelom družbeno zapovedanega v smeri prvinsko naturnega in prizemljenega. Posledice neobvladljive premoči naravnega in prvinskega so ‘prevare’ kot zmagoslavje človekove polnokrvnosti, veselja do življenja in vsakršnega užitka, a tudi ‘prevare’ kot temelj odrske (rado)živosti in razposajenosti.

Gašper Tič –  žlahtni komedijant festivala Dnevi komedije 2015 za igralske premene v uprizoritvi Prevare

Jaka Ivanc – žlahtni režiser festivala Dnevi komedije 2015 za režijo Prevar

Prevare – žlahtna komedija festivala Dnevi komedije 2015

– žlahtna komedija po izboru občinstva festivala Dnevi komedije 2015

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.