3+
Po bratih Grimm

Rdeča kapica

Plesna pravljica
Premiera Neposredni spletni prenos 18. aprila 2021 iz Gledališča Koper
Koprodukcija Gledališče Koper, Art dance studio Portorož, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Kosovelov dom Sežana
Trajanje Predstava traja 20 minut.
Krstna uprizoritev

Ustvarjalci

Koreograf Siniša Bukinac
Skladatelj Mirko Vuksanović
Libretist Miha Trefalt
Scenograf António Lobo
Kostumografinja Anja Ukovič
Oblikovalec svetlobe Martin Peca

Igralska zasedba

Rdeča kapica Noemi Bak
Mama, Polhek, Babica Eva Tancer
Prvi lovec, Miška Siniša Bukinac
Drugi lovec, Ježek Jurij Batagelj
Volk Angelo Menolascina
Pripovedovalec na posnetku Rok Matek
Kitarist na posnetku Aljoša Vuksanović

Zagotovo ga ni junaka, ki ne pozna pravljice o deklici, imenovani Rdeča kapica, in požrešnem volku! Le malo kdo pa ve, da pravljica izvira iz 15. stoletja in da je danes znanih kar 35 različic. Konec 17. stoletja jo je po ustnem izročilu zapisal Charles Perrault. Končno obliko pa je dobila na začetku 19. stoletja, ko sta jo zapisala, priredila okusu tedanje dobe ter objavila v knjigi Hišne in otroške zgodbe (1815) nemška jezikoslovca in pravljičarja, brata Jacob in Wilhelm Grimm.

Pravljica o deklici z rdečo kapico, ki se skozi temen gozd odpravi k bolni babici, na poti pa sreča strašnega, a priliznjenega volka, ob glasbi skladatelja Mirka Vuksanovića in v intrepretaciji koreografa Siniše Bukinca dobi prijaznejšo, celo komično podobo. Volk, ki po bližnjici prehiti Rdečo kapico, sicer požre babico, a prizanese Rdeči kapici. Prizanešeno pa je tudi volku, saj mu lovec trebuha ne napolni s kamenjem, zaradi česar volk svoje bridke smrti ne dočaka na dnu vodnjaka, temveč omotičen zaradi babičinih pesti odtava še globlje v gozd, od koder se nikoli več ne vrne.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.