Jure Karas

Realisti

Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo
Trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Realisti, kakršne so na novogoriškem odru domislili Jure Karas, režiserka Tijana Zinajić in mlada igralska ekipa, se v izhodišču navezujejo na nadrealistični, v srži pa satirični, družbeno-kritični humor, kakršnega je utemeljil legendarni angleški Leteči cirkus Montyja Pythona, v Jugoslaviji pa Top lista nadrealista. Lepljenko skečev Realisti v homogeno celoto povezujejo s temami iz našega vsakdanjega, »realističnega« življenja, in v njej odslikavajo družbo, v kateri se nezadržno širi praznina duha, njeni miselni vzorci in njene zmote.

Skeči, nekakšne postojanke našega vsakdanjika v prepoznavno slovenskem okolju (na kar z avbo in z barvami slovenske zastave aludirajo tudi kostumi igralcev), tematizirajo usodo priseljencev, samcev, ki jih nihče ne mara; odnos med materjo in sinom, zrelim moškim, ki je še vedno doma in se drži maminega krila, ta pa nad njim bdi in ga oskrbuje; odnos med možem in ženo, ki se brez internetne povezave, vsak na svojem koncu stanovanja, počutita popolnoma izgubljena, saj si nimata kaj povedati; odnos med sosedoma, katerih dialog je sestavljen samo iz rekov in pregovorov, kar kaže na popolno formalnost odnosov, in še bi lahko naštevali. Posamezne skeče v kabarejski maniri povezujejo številni songi, v katerih prepoznamo priredbe in parodije, denimo Queenov ali Kabareta z Lizo Minelli.

Realisti nam skozi smeh kažejo realnost, ki je kaotična, polna tesnobnosti in upravičene zaskrbljenosti, toda hkrati dokazujejo, da dokler se lahko še smejemo lastnim slabostim in zmotam, še ni vse izgubljeno.

NAGRADA: 
Realisti– nagrada zlati lev za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 19. mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev, Umag (HR), 2018

Gostuje SNG Nova Gorica.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.