Ivo Svetina

Rojstvo Venere

Ustvarjalci

Dramsko besedilo Iva Svetine Rojstvo Venere ponuja širok spekter tem o obdobju renesanse in slikarstvu quattrocenta, osredinja pa se na vpliv verskega reformatorja Girolama Savonarole na slikarja Sandra Botticellija. Ta se pod vplivom moraliastičnega patra in vladarja Firenc odvrne od renesančno humanističnih načel, ki v duhu neoplatonizma slavijo lepoto (Rojstvo Venere, Pomlad), in začne slikati Mistično rojstvo, v katerem želi izpovedati svojo novo vero ter poudariti »spravo« med angeli in ljudmi. KoSavonarola gori na grmadi, Botticelli stoji pred praznim platnom, na katerega napiše Natività.

V gledališkem besedilu se prepletajo tri ravni: mitološka, zgodovinska in sedanjost, ki nenehno vdira v igro. Vrhunski strokovnjaki poskušajo Rojstvo Venere rešiti pred uničenjem, na njihova prizadevanja za obnovo slikarske mojstrovine pa nenehno pritiska kulturno-politična menažerija takratnega sveta.

Produkcija: Muzeum Ljubljana
Soprodukcija: Kino Šiška – Center urbane kulture
V sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana – kulturnim centrom Krasa

 

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.