David Mamet

Romanca

Delavnica prebiranja in igranja pravljic

Komična drama Romanca se ironično posmehuje sodobnemu sodstvu, sodnikom, tožnikom in obtožencem. Prizorišče dogajanja je sodišče, kjer se znajde Obtoženec. V kafkovsko bizarnem sodnem procesu, ki poteka v senci mirovne konference za mir na Bližnjem vzhodu, se pokaže popoln razpad sistema, vrednot in demokracije. V odlični farsi se Mamet izrazito nekorektno in duhovito obregne ob politično korektnost. Sodnik se ukvarja v glavnem s svojimi alergijami in ne s primerom, Tožilec ima težave s svojim fantom, Branilec brani Obtoženega, ki se ukvarja s svojim židovstvom … Vseh šest nosilcev zgodbe je šest grotesknih značajev, polnih najrazličnejših predsodkov, od homofobije do antisemitizma, od korupcije do konservatizma. Z neposrednim in duhovitim dialogom Mamet odkriva vso praznost pravnega sistema kot temelja zahodne demokracije.
Esejist, dramatik, scenarist in filmski režiser David Mamet (1947), ki velja za enega najboljših sodobnih ameriških avtorjev (njegovo pisanje odlikujejo natančni, inteligentni, ostri, včasih vulgarni dialogi, polni nenadnih in nepredvidenih preobratov), v Romanci (2004) nikoli ne razkrije, česa natančno je Obtoženec obtožen in zakaj v resnici v procesu sploh gre, ampak farso poteka sodnega postopka uporabi, da si brez dlake na jeziku privošči sodni sistem, politiko, predsodke do istospolnih partnerskih skupnosti, pedofilske duhovnike in religiozne predsodke. Vse to so teme, ki so na začetku 21. stoletja v ameriškem družbenem in političnem življenju zelo aktualne. Sporočilo, ki se skriva pod vsemi kletvicami in žaljivkami, pa je, da vse mirovne konference in pogajanja za svetovni mir ne bodo rešili ničesar, dokler ne bomo sposobni mirno in z občutkom za sogovornika v kultiviranem dialogu rešiti vsakodnevnih nestrinjanj in različnih pogledov na življenje.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.