Luigi Pirandello

Šest oseb išče avtorja

Drama v gledališču
Trajanje Predstava traja 1 uro in 50 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Gledališka skupina ravno začne vajo za novo predstavo z naslovom Igra vlog, ko vstopi v dvorano šest oseb, ki so že na videz skrivnostno drugačne, še bolj očitno pa, ko spregovorijo: rade bi same bile »nova igra«, na tem odru želijo živeti svojo družinsko »dramo, polno bolečine«. Postopoma jim uspe pritegniti režiserjevo pozornost in pred očmi gledališčnikov (in gledalcev igre v igri) se vse bolj pretresljivo izrisuje žalostna zgodba in razkrivajo njihove travme. Ko sta se Oče in Mati razšla, sta Sina oddala v rejništvo, Mati si je z drugim možem ustvarila novo družino, ki pa po njegovi smrti zapade v takšno revščino, da se mora Pastorka skrivaj predati prostituciji. Toda nekega dne se kot njena stranka pojavi Oče, prvi mož njene matere …

Čeprav se je Pirandello dramatiki posvetil šele v poznih letih svoje kariere, ko je v domovini že dosegel ugled z romani in kratkimi zgodbami, je prav z gledališkimi deli najprej dosegel mednarodno slavo. Morda je imela največji vpliv prav igra Šest oseb išče avtorja (1921), ki je ob krstni izvedbi v Rimu povzročila veliko vznemirjenje, a bila hitro prepoznana kot umetnina, ki je izrazila krizo meščanskih družbenih in kulturnih vrednot na začetku dvajsetega stoletja ter povzela napad modernistov na tradicionalne gledališke oblike. To je bila prva izmed njegovih treh tako imenovanih iger »gledališča v gledališču«, ki obravnavajo odnos med videzom in resničnostjo, življenjem in gledališčem, zasebnimi in igranimi družbenimi vlogami, Pirandello sam pa nenavadno igro opisuje kot »zmes tragičnega in komičnega, fantastičnega in realističnega, vse skupaj v humoristični situaciji …«

Besedilo je bilo v novogoriškem gledališču prvič uprizorjeno leta 1985 v režiji Mileta Koruna, tokrat ga je režiral mednarodno uveljavljeni gledališki mag Paolo Magelli.

Gostuje SNG Nova Gorica.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.