Jean Genet

Služkinji

Ustvarjalci

V Služkinjah, dramskem prvencu kontroverznega francoskega pisatelja in političnega aktivista prejšnjega stoletja Jeana Geneta, se sestri, ki služita pri Gospe, svojemu življenju upirata z (na prvi pogled nedolžno) igro pretvarjanja, v kateri se izmenjujeta v vlogah služkinje in gospodarice ter se opajata z njeno pozicijo moči, kar vodi v simbolno (in morda tudi resnično) smrt služkinje-Gospe.

Uprizoritev v režiji Damirja Zlatarja Freya spoštuje Genetovo idejo teatralizacije, ki briše meje med igro in stvarnostjo, služabnikom in gospodarjem, žrtvijo in krvnikom; prikaže in obsodi družbeno licemerje, se ukvarja z razlikami v družbeni hierarhiji, z močjo onih, ki imajo vse, ter s tistimi, ki nimajo ničesar, vendar si močno želijo pripadati bogatemu svetu. Spregovori o razredni delitvi, položaju moči in o neizbežnih usodah skozi videnje dveh žensk, ki nimata ničesar ter ju njun družbeni položaj in delo potiskata v nezavidljive okoliščine potlačenih in ponižanih.

NAGRADA:
Petra B. Blašković, Rada Mrkšić, Ronald Braus – zlati lev za igro v predstavi Služkinje na Mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, Umag (HR), 2018

Gostuje Istrsko narodno gledališče – Mestno gledališče Pulj (HR).

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.