Henrik Ibsen

Sovražnik ljudstva

Trajanje Predstava traja 1 uro in 35 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Dr. Stockmann, zdravnik v priljubljenem kopališču, odkrije, da je tamkajšnja voda onesnažena ter nevarna za življenje kopalcev in obiskovalcev. Zaradi zdravnikovega vztrajanja pri obnovi vodne napeljave (pa tudi pri moralnem očiščenju »kužne jame«), ki je vir onesnaževanja, ga ambiciozni župan in skupnost razglasita za »sovražnika ljudstva«. V njegovem odkritju namreč ne vidita drugega kot škandalozno izmišljijo, ki bi zahtevala prevelike stroške in najverjetneje ustavila dobičkonosne načrte z zdraviliškim turizmom. Toda izolacija simpatičnega in pravičnega Stockmanna (igra ga Elvis Bošnjak) ga v boju z oblastniki za pitno vodo naredi še močnejšega …

Kritiki so ob splitski uprizoritvi Ibsenove drame iz leta 1882 zapisali, da je z Bošnjakovo priredbo postala bolj »tekoča in razumljiva«. Režiserka Nenni Delmestre pa je »zelo subtilno, toda hkrati suvereno pokazala, da je Ibsen po več kot stoletju še kako aktualen, kljub vsem novim komunikacijskim kanalom. Pokazala je ta boj med resnico in lažjo, manipulacijo medijev in vpliv na nekritično maso, a tudi moč posameznika«.

Gostuje Hrvaško narodno gledališče Split.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.