Simon Stephens

Stena v morju / Sea Wall

Premiera V italijanskem jeziku 4. julija 2021 na plaži v Valdoltri, v slovenskem jeziku 6. avgusta 2021 v Vrtu Pokrajinskega muzeja Koper
Trajanje Predstava traja 50 minut in nima odmora.
Prva slovenska uprizoritev
Prenesite gledališki list

Ustvarjalci

Prevajalka v slovenski jezik Tina Mahkota
Prevajalec v italijanski jezik Francesco Borchi
Režiser Boris Cavazza

Igralska zasedba

Igralec Francesco Borchi

V dramskem monologu Stena v morju/Sea Wall protagonist podoživlja spomine zadnjih let. Z mozaikom fragmentov iz njegovega življenja občinstvu pripoveduje o srečnem odnosu z ženo in hčerko, počitnicah na južni francoski obali, obisku tasta, nekdanjega vojaškega uslužbenca s katerim Aleks, tako je protagonistu ime, rad spregovori o vsem, od tenisa do obstoja Boga. Toda kljub pozitivni energiji in želji po življenju, ki jo nenehno poskuša prenesti na občinstvo, lahko pri Aleksu zaznamo čudno melanholijo. Njegovi spomini se pogosto zlomijo, stavki se prekinjajo ali prekrivajo kot plasti različnih slojev spominov, ki poskušajo nekaj zadušiti …

Moč monologa, ki ga bo interpretiral italijansko-slovenski igralec Francesco Borchi, je njegova »granitna« preprostost, ki se nanaša na do golega razkrito dušo avtorja. »Uprizoritev si predstavljam kot pripoved brez filtrov, z vso človečnostjo, brez zatekanja k gledališkemu lepšanju. Brez One-man Showa, ki je v današnjem času tako zelo priljubljen. Edini prisoten šov v predstavi je duša brez filtra,« je zapisal igralec, ki bo besedilo odigraval izmenično v slovenskem in italijanskem jeziku.

Avtor monologa Simon Stephens (1971) sodi med najplodnejše britanske dramatike. Njegove igre, zanje je dobil več britanskih in tujih nagrad, prevajajo v številne jezike in uprizarjajo tako doma kot v tujini. Monodrama Stena v morju je bila krstno uprizorjena leta 2008 v Londonu, v začetku leta 2012 pa so monodramo tudi posneli in nastal je »kratek, a neprijetno dolg film«, ki se distribuira le po spletu.

Iz kritik

/ Nova, 12. 07. 2021

Tako prizorišče in taka močna zgodba, tako izjemno odigrana, res ne potrebujeta nikakršnega filtra … Bilo je čarobno. Veliki človek na odru, veliki človek za odrom – rezultat je izjemna predstava, ki vas bo pustila brez daha.

/ Vklop Stop, 15. 07. 2021

Francesco in Boris sta prijatelja, res dobra prijatelja, ki sodelujeta tudi profesionalno. Spomnimo se ju v prekrasnem filmu Piran – Pirano, v katerem je Francesco igral mladega Borisa. Krasen filmski spektakel je spletel med njima tesno prijateljstvo, ki se nadaljuje še danes. Prav zato ne preseneča, da sta Boris in Francesco spet sodelovala. Tokrat je bil Boris v vlogi režiserja, Francesco pa na odru, sam … Okoli njega neskončnost morja in paleta dih jemajočih barv, ki jih lahko ustvari le narava. Predstava, ki resnično navdušuje.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.