Jean-Baptiste Poquelin Molière

Tartuffe

Komedija, Satirična komedija
Trajanje 1 ura in 45

Orgon je glava bogate meščanske družine, v kateri hodi blazirana mladina svojo sentimentalno pot, on pa zapleteni medgeneracijski situaciji ni kos. V hišo zato povabi obubožanega podeželskega plemiča Tartuffa, ki bo v zameno za streho nad glavo s svojo krščansko strogostjo nadzoroval moralne standarde in obnašanje v hiši. Orgon in njegova ostarela mati slepo zaupata Tartuffovi avtoriteti, vsi preostali člani rodbine pa seveda zaslutijo, da je v njegovi gorečnosti nekaj preračunljivega. Ko se celo Orgonu odprejo oči, je že prepozno, saj je medtem že zapisal vse svoje imetje Tartuffu. Svetohlinec ima tako vse adute v svojih rokah, usoda družine mu je prepuščena na milost in nemilost.

Molière se za nobeno svoje delo ni toliko boril kot za Tartuffa, saj ga je kralj proti svoji volji in pod vplivom Cerkve dvakrat prepovedal. Ko se mu je s kraljevo pomočjo nekako uspelo oprati skonstruirane krivde, on sam pa je bil v očeh duhovščine nepopravljivo omadeževan, je ostal zaznamovan kot protikrščanski avtor. Ko je leta 1673 umrl, so mu poklicni kristjani odrekli pravico do normalnega pokopa.

Čeprav je ime naslovnega junaka najbolj slovite Molièrove igre postalo pojem, tako rekoč obče ime (Tartuffe je enako svetohlinec, tisti torej, ki hlini vero, da bi stregel lastnim interesom), ta v Tauferjevi režiji »izgubi svoje pretežno svetohlinske lastnosti in postane goljuf med podobniki, parazit, ki se naseli v mehko tkivo družine in izrablja vse, kar mu pride pod roko, vera pa je samo še stvar med stvarmi«.

 

Gojmir Lešnjak Gojc – igralska nagrada za vlogo Orgona, festival 39. Dnevi satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh Zagreb, 2015

Helena Peršuh – igralska nagrada za vlogo Elmire, festival 39. Dnevi satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh Zagreb, 2015

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.