Miroslav Krleža

V agoniji

Ustvarjalci

V agoniji, drugo dramo iz cikla o Glembajevih, je hrvaški književnik Miroslav Krleža napisal leta 1928 (tri desetletja in pol zatem je dvema dejanjema dopisal še tretje), v njej pa izrisal usodne dogodke nekega zgodnjejesenskega dne in noči, v katerem si življenje najprej vzame zaradi kvartopirstva zadolženi baron Lenbach, pozno ponoči (potem ko spozna, da je tudi njeno upanje na zvezo in poroko z ljubimcem, advokatom Križovcem, ki ga iskreno ljubi, jalovo) pa še njegova žena, baronica Laura.

Beograjska uprizoritev obeta izrazito avtorsko branje za režiserko, ki izpušča celotno prvo dejanje in nas v dramsko dogajanje uvede šele po tem, ko je detronizirani Lenbach že storil samomor. V agonijini več »epska zgodba neke ljubezni«, temveč drama o »prvi zarji sodobne dobe«; licemerje, cinizem in pokvarjenost advokata Križovca, ki si z denarjem in vplivom lahko kupi vse, tudi ministrski stolček, je po njenem model procesa »modernizacije« družbe, ki se je začel po prvi svetovni vojni in smo mu danes priča v njegovi zreli fazi. Zato je drugačen tudi konec drame. Ko Laura namreč spozna zlaganost svojega intimnega in eksistencialnega položaja, pištole ne usmeri več patetično in melodramsko proti sebi, kakor si je zamislil Krleža, temveč z dvema natančnima streloma ustreli Križovca, da bi se s tem na neki globlji ravni osvobodila okov, ki so ji uničili življenje.

NAGRADA:
Radovan Vujović – nagrada za mladega igralca za vlogo Ivana Križovca v predstavi V agoniji na lanskem Festivalu mladega igralca Zaplet 09 v Banja Luki

Gostuje Beo art, Beograd (Srbija).

 

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.