Tadej Toš

Za dame

Monokomedija, Freestyle comedy show
Trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Zaupaj pravim ženskam, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji

Pred letom dni je v Gledališču Koper s programom Za dame nastopil Tadej Toš, novinar Boris Šuligoj, ki se mu je takrat kot predstavniku moške vrste uspelo »pretihotapiti« v dvorano, je po nastopu zapisal: »Škarpena se zahvaljuje stoletnici AFŽ (protifašističnega sveta žensk) in Katji Pegan, ki sta mu omogočili natanko dve uri držanja za trebuh in pokanja od smeha brez predaha. Na odru je bilo njegovo veličanstvo Tadej Toš, ki mora svoje besede v hrbet gledati. Tako letijo. Če bo še nekajkrat prišel na ta način, ga bodo Koprčani predlagali za predsednika države. Materialno si morda (niti on) ne bi bistveno opomogli, živeli pa bi bistveno bolje kot zdaj.« Po letu dni standup komik in igralec ljubljanske Drame Tadej Toš znova prihaja v koprsko gledališče.

Gospod Toš, se spomnite nastopa, ki je pred letom tako navdihnil novinarja, da vam je posvetil zapis v osrednjem slovenskem časniku?
Kako se ne bi, zapis v Delu je segel če vso Slovenijo in še tedne zatem so me na gostovanjih ljudje spraševali, kaj se je to dogajalo v Kopru. Sicer pa je tako, da mi je Gledališče Koper še posebej pri srcu zaradi mediteranske sapice, ki veje skozenj.

Zdi se, da bo to leto tudi pri nas minilo v znamenju žensk, ki razkrivajo svoja izkustva sistematične mizoginije. Je čas vitezov torej minil?
Preden se dotaknem vitezov, moram najprej strica Googla vprašati, kaj je to sistematična mizogonija – nekje v oblaku se mi malo sanja, kaj bi to lahko bilo, ampak grem kljub temu pogledat, da ne bi slučajno brcnil v meglo. Samo trenutek, prosim …
Evo me, tukaj sem, oborožen z informacijo, kakor je dandanašnji tako moderno, sem vedel, da bom napak predvideval; mizogin je sovražnik žensk, torej je mizoginija sovraženje žensk, besedo sistematično pa poznamo.
Torej, čas vitezov nikakor ni minil, je pa res, da jih ni veliko. Viteze vzgajajo moški. Predstave o tem, kaj in kakšen je danes vitez, so različne – mama si ga predstavlja po svoje, ata po svoje, sin pa spet po svoje. Sam sem hvaležen svojemu očetu, ki me je tako lepo, brez veliko besed naučil spoštovati in ceniti ženske v polnem smislu pomena besede ženska.
Svet je danes drugačen, kakor je bil v knjigah o vitezih – danes so ženske močne in odločne, samozavestne, samostojne in glasne; rojevajo (sicer malo manj, zato nas bo kmalu zmanjkalo), skrbijo za družino, velikokrat tudi za moškega, gradijo kariere, skratka – univerzalne so.
Ženska je fantastično bitje neslutenih razsežnosti – izvir večnega navdiha.

Od vitezov do trubadurjev ni daleč. Je res, da se boste v Gledališču Koper predstavili tudi kot trubadur?
Še nedolgo tega, ko ni bilo družabnih omrežij, je bilo ljubezen treba izpovedati, velikokrat tudi pod oknom – to je bil res poseben način komunikacije – okno je bilo v nadstropju, oboževana je bila oblita z mehko svetlobo, snubec pa je žvrgolel iz temnega grma, ogrnjen v plašč noči.
Besede so morale vreti iz njega, ko je bila ljubljena ob oknu, je bilo treba ukrepati takoj – danes je veliko več mencanja, bi rekel, mame svoje mlade viteze držijo bolj zase.
Zato sem se v svoji najbolj sveži ustvarjalni fazi zatekel k našemu največjemu pesniku, ki je bil specialist za »podokenski program«, Francetu Prešernu. V roke sem vzel knjigo in kitaro ter nekaj nesmrtnim pesmim dal svojo sapo, da na kratko oživijo. Na odru pa s tem programom nisem sam, v koprsko gledališče pridem v goste s prijateljem, ki se je že zgodaj v svojem življenju usodno zapletel s strunami. Več o tem, ko se vidimo v živo.

Kaj vse lahko Tadej Toš še stori za ženske danes?
Vse, kar je treba, z njimi deli življenje:
Začuti, vidi, gleda, posluša.
Šepeta, govori, poje, molči, voha in zavoha.
Odpre in pridrži vrata, v snežnem metežu razpre dežnik.
Objame, drži – in odleti.
Spodbuja.
Gradi.
Vznemirja in pomirja.
Pomaga in podpira.
Prinese smeh in solze.
Spoštuje in ljubi.
Piha na dušo, neti ogenj in gasi požar.
Pride in odide.
On je veter.
On je kurent.

Shakespeare je Hamletu namenil tudi te besede: Slabost, ime ti je ženska. Zakaj že?
Ravno zato, ker je ženska tista, ki v resnici vrti svet, no, danes je zraven še pohlep. In če bi se moral odločiti med žensko in pohlepom, odločitev ne bi bila težka.
Zaupaj pravim ženskam, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.