Zoran Hočevar

Za znoret

Monokomedija
Trajanje 80
Krstna uprizoritev

Predstava Za znoret je nastala po uspešnem romanu pisca in dramatika Zorana Hočevarja, ki se ponaša z dvema cenjenima priznanjima – nagrado kresnik za roman Šolen z brega in Grumovo nagrado za dramo m’ te ubu.

Za znoret je drugi del Hočevarjeve trilogije o erotičnih »avanturah« vase zagledanega, trdokurčnega in ločenega poklicnega voznika kombija Vojca Pujška. Odkar ga je pred štirimi leti zapustila žena Pujčika oziroma Polona, ima Vojc probleme; že od prvega dne, ko se je zaposlil v novi firmi, je zaljubljen v  žensko svojih sanj, direktorjevo tajnico Hermino, ki bi – po njegovem mnenju – edina lahko nadomestila njegovo nekdanjo ženo. Njeno naklonjenost skuša pridobiti z zetovimi slikami (ta je uspešen in priznan slikar), ki imajo v dogajanju še posebej pomembno vlogo (Hočevarjeva posebnost je duhovit odnos do sodobne likovne umetnosti, ki ga umešča v skoraj vsa svoja dela). In ker Hermina Vojca zavrne, ta prestopi rob zakona.

Hočevarjevo besedilo je polno iskrivega, karakternega humorja in pretkano z gibčno, včasih tudi drastično znižano govorico, ki posnema pogovorni jezik, zato je v njej vrsta mašil in psovk; ne gre za jezikovni verizem, z natančno rabo znižanega besednjaka in iz vsakdana pobranih fraz. Hočevarju uspe avtorsko prepoznavno in sveže pokazati, kako premostiti prepad med zapisano in govorjeno besedo.

Prejete nagrade

2008
Valter Dragan
Nagrada za interpretacijo za vlogo Vojca Pujška v monodrami Za znoret Zorana Hočevarja 7. festival Monodrama, Ptuj

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.