Po ljudskem izročilu

Zakaj teče pes za zajcem?

54

Besedilo s pravljico spregovori o odnosu med psom in zajcem, med dresiranim »človekovim najboljšim prijateljem« in divjo živaljo. Kot vselej pri živalskih pravljicah lahko tudi v tej najdemo vzporednico s človeškimi lastnostmi, medsebojnimi odnosi in konflikti.
Pripoved o psu čevljarju in zajcu, ki pri njem naroči čevlje, je ena najkrajših slovenskih ljudskih pripovedk, zato je bilo ustvarjanje predstave po tej predlogi kot »napihovanje balona«; ustvarjalci predstave so zgodbo razširili, ji dodali nove like in pojasnili, kaj se je zgodilo, še preden se je vse skupaj začelo. Predstava zato ne sledi le osnovnemu sporu med psom in zajcem, temveč vanjo poseže še mačka s svojimi spletkami, pa tudi čevljev ne gre zanemariti, saj ti živijo svoje lastno življenje.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.