Molière

Žlahtni meščan

Gostuje gledališče Piccolo Teatro Città di Sacile (IT)

Molière se v komediji Žlahtni meščan ponorčuje iz omejenega in povzpetniškega gospoda Jourdaina, ki ni zadovoljen s svojimi meščanskimi koreninami in bi rad za vsako ceno postal aristokrat. V svet plemstva bi rad vstopil, da bi se približal markizi Dorimeni, v katero je močno zaljubljen.

V prepričanju, da si lahko z denarjem čez noč kupi omiko in ugled, kmalu postane tarča številnih prisklednikov in prevarantov. Ko oznani, da hčerke Lucile ne namerava poročiti z nikomer, ki ne bi bil plemiškega rodu, ga iznajdljivo pripelje do roba njen srčni izbranec Kleant, ki se preobleče v sina turškega sultana in s tem vzbudi njegovo naklonjenost.

Molière je v besedilu pokazal tudi, kako v naprezanju za dobičkom, buržuji niso nič bolj pošteni. Stremuštvo in povzpetništvo pa sta značilnosti tudi našega časa, zato se bo v Jourdainovem liku in v vseh, ki ga obkrožajo in izkoriščajo, prepoznal marsikdo od nas.

Gostuje gledališče Piccolo Teatro Città di Sacile (IT).
Predstava v italijanskem jeziku

Organizator: Društvo Peter Martinc in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.