Anton Tomaž Linhart

Županova Micka

Trajanje Predstava traja 60 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Županova Micka, enodejnka, zgrajena na preprosti intrgi, ki nadaljuje tradicijo klasične evropske komedije, je prvi Linhartov dramski poskus v slovenščini (in prvo slovensko dramsko besedilo sploh), kljub predelanemu prevodu igrice avstrijskega dramatika J. Richterja Podeželski mlin, izvirna v narodnostnem nasprotju med kmečkim življem in plemstvom. Micko, kakršno v Prešernovem gledališču v Kranju uprizarjajo že dobro desetletje in pol, je režiser otel prislovične zaprašenosti prvega slovenskega besedila, ji zabrisal večno poudarjanje poteze razrednega antagonizma in iz komediografove preprostejše veseloigre ustvaril odrsko, človeško in socialno domišljeno predstavo. Ta z ostro stiliziranimi dramskimi značaji in zapleti bistroumno hudomušno in blago nostalgično spregovori o trajnejših lastnostih in življenjskih gibalih v nas.

NAGRADI:
Županova Micka – Velika nagrada na 32. Tednu slovenske drame za najboljšo uprizoritev v celoti
Rok Vihar – nagrada zlati brk za vlogo Anžeta na 11. Dnevih Zorana Radmilovića, Zaječar

 

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.