Dennis Kelly

Sirote

Drama o nesprejemanju odgovornosti

Naslednja predstava

02. 03. 2024 ob 20:00

Preglejte vse termine predstave
Premiera 1. in 8. marca 2024 v mali dvorani Gledališča Koper
Trajanje Predstava traja 1 uro in 45 minut in nima odmora.
Prva slovenska uprizoritev
Prenesite gledališki list

Ustvarjalci

Prevajalka Tina Mahkota
Režiserka Renata Vidič
Scenograf Milan Percan
Kostumografinja Nina Čehovin
Avtor glasbe Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž
Lektor Martin Vrtačnik
Strokovni svetovalec Dr. Aleksander Zadel

Igralska zasedba

Helen Tjaša Hrovat
Danny Blaž Popovski
Liam Mak Tepšić

Idiličen družinski večer, na katerem mlada zakonca Helen in Danny ob kozarcu izbranega vina in integralnem rižu z limono nazdravita novici, da je Helen znova zanosila in da se bosta veselila drugega otroka, nenadoma prekine okrvavljeni Helenin brat Liam, ki naj bi malo pred tem v bližnji ulici naletel na z nožem ranjenega fanta. Toda ko Liam pod plazom Heleninih in Dannyjevih vprašanj svojo pripoved o dogodku na ulici večkrat spremeni, Helen in Danny postajata vse bolj sumničava in prepričana, da je Liam v dogodek vpleten bolj, kot je pripravljen priznati. Ko slednji nehote razkrije, da je fanta napadel in ranil le zato, ker je tujec, Azijec, zaščitniška in sestrsko pokroviteljska Helen prisili Dannyja, da ustrahuje Liamovo žrtev in s tem fantu prepreči, da bi napad prijavil policiji. Ko se Danny vrne in zgodba o napadu, žrtvi in rablju dobi pravo podobo, Helen ukaže Liamu, naj zapusti njen dom. Danny, pretresen zaradi tega, kar je storil, predvsem pa zgrožen nad ženino moralno dvoličnostjo, prosi Helen, naj prekine nosečnost.

Drama, ki se spogleduje s fimskim žanrom trilerja, dialoge in prizore nasilja pa pogosto prižene do absurda, tematizira mehanizme nasilja in tudi preživetja, ki se v posamezniku porajajo kot posledica nenehnega strahu, tesnobe in negotovosti; hkrati pa opozarja na razpad sodobne družbe in postavlja vprašanje, ali je družina res še osnovna celica družbe? Ali jo je res treba zaščititi, četudi je »hudo bolna«? Ali je družina precenjena kategorija, manipulacija, ki bi prevarala tudi najbolj poštenega in ga spremenila v pošast in nenazadnje – ima družina res moč in pomen, ki ji ga običajno pripisujemo?

Dennis Kelly (1970) danes velja za enega najbolj nadarjenih britanskih dramatikov v zadnjih desetletjih. Enako dobro se znajde tako pri pisanju televizijskih (Utopia, 2013) in filmskih scenarijev (Matilda the Musical, 2022) kot pri pisanju komornih dramskih besedil. Dramo Sirote so krstno uprizorili leta 2009 v gledališču Traverse v Edinburghu. Avtor je zanjo na tamkajšnjem gledališkem festivalu prejel dve nagradi.

Beseda Renate Vidič, režiserke uprizoritve

Ali je lahko kri voda?
Kje je meja med zaščititi in žrtvovati?
Kaj rodi nasilje?
Od kod sovraštvo?
Dramsko besedilo Sirote, Dennisa Kelly lahko označimo kot gledališki triler. Odlikuje ga konstantna napetost, ki jo reflektiramo na emotivni in obenem na razumski ravni.
Besedilo v ospredje postavlja družino kot osnovno celico družbe, družinske vezi in odnose, ki se zrcalijo, odsevajo v družbenem ustroj in delovanju.
Rdeča nit besedila je nasilje in z njim povezano sovraštvo.
Vsako nasilje rodi novo sovraštvo.
Je etična zgodba o človečnosti, ki nas opomni, da moramo imeti do nasilja ničelno toleranco.

Ponovitve

02. 03. 2024, 20:00

mala dvorana
€ 15,00
€ 12,00 upokojenci, študenti

06. 03. 2024, 20:00

mala dvorana
€ 15,00
€ 12,00 upokojenci, študenti

07. 03. 2024, 20:00

mala dvorana
€ 15,00
€ 12,00 upokojenci, študenti

08. 03. 2024, 20:00

mala dvorana
€ 20,00

09. 03. 2024, 20:00

mala dvorana
€ 15,00
€ 12,00 upokojenci, študenti

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.