V šestih festivalskih dneh se v Gledališču Koper zvrsti šest gledaliških predstav šestih umetniških akademij, večere pa po navadi zaključujemo glasbeno – na Ukmarjevem trgu v času festivala nastopajo različne glasbene skupine različnih zvrsti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Festival FUGA (@festival_fuga)

FUGA je prvi in edini mednarodni festival v Sloveniji, ki v fokus postavlja gledališke predstave ter glasbene dogodke umetniških akademij in šol iz Evrope (v naslednjih edicijah festivala tudi širše).

Namenjen je torej predvsem študentom in študentkam ter mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki delujejo tako na gledališkem kot na glasbenem in avdio-vizualnem področju; na festivalu lahko predstavijo svoje delo ter se srečajo z delom svojih vrstnikov z drugih umetniških akademij.

STUDIODOR_100723_FUGA_DAY01-26

Festival je zaživel leta 2020, ampak je šele v zadnjih dveh izvedbah (2022, 2023) dobil prvotno načrtovano obliko in namen, ki je v prvih dveh letih – zaradi omejitev v povezavi s korona virusom – ni bilo možno uresničiti. Poteka v poletnih mesecih (načeloma julija) v Kopru in drugih obalnih mestih, v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalnim društvom PiNA, Občino Koper in Gledališčem Koper, ki festivalu daje na razpolago prostor in tehnično podporo za izvedbo programa.

Do danes so program festivala FUGA soustvarjale gledališke produkcije naslednjih ustanov: AGRFT Ljubljana (SLO), Akademija dramske umetnosti Zagreb (HR), Dramska fakulteta Beograd (SRB), Central Saint Martins London (ZK), Umetniška akademija Univerze Banjaluka (BiH), MAPS Univerza iz Utrehta (NL) in Dramski studio Umag (HR). V štirih letih je bilo izvedenih 15 predstav, 4 pogovori z ustvarjalci predstav, 3 filmski večeri študentskih filmov, delavnica profesorice in režiserke Ivane Vujić iz Beograda z naslovom B. Brecht: Praksa in delo z igralci, predavanje umetnic iz Prostora za umetnost NOT (SLO) v portoroškem Monfortu, improvizacija z naslovom Prvi poljub pod mentorstvom profesorja Željka Mitrovića (v kateri so sodelovali študentje vseh gostujočih akademij, podeljeni sta bili dve nagradi za najboljšo predstavo po izboru občinstva: 2022, 2023) ter 20 koncertov na različnih zunanjih prizoriščih v Kopru.

Festival vsako leto obišče približno 2000 obiskovalcev, kar je jasen znak, da ni namenjen zgolj študentskemu občinstvu, ampak da FUGA odpira vrata vsem, ki vas zanima gledališka, glasbena in avdio-vizualna umetnost.

 

Kontakt

Ivan Loboda
Umetniški vodja
E-naslov: ivan.loboda@fugafestival.com

 

FUGA 2024

Festival FUGA 2024 bo potekal od 10. do 15. julija 2024 v Gledališču Koper in ostalih lokacijah.

Prijavite se do 29. 2. 2024